Skocz do zawartości
Don Matelko

Terere! Czyli yerba na zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Terere czyli yerba mate na zimno!

Brzmi absurdalnie, prawda? Przecież wszyscy kojarzymy yerbe z naparem, a nie z matero pełnym zimnej wody i kostkami lodu. Tym bardziej, że kilka dni wcześniej przedstawiłem Wam yerbę w parzeniu klasycznym.

unnamed.jpg.4f540efff55eba0e2ac9113dcf65f15c.jpg

Czy 'parzenie' yerby na zimno ma jakieś skutki?

Ostrokrzew paragwajski na temperaturę reaguje bardzo podobnie jak ludzka skóra. Receptory działą tak samo przy skrajnie niskiej temperaturze jak i przy skrajnie wysokiej. To samo tyczy się listków yerby, niezależnie od temperatury wody, susz mate wypuszcza cenne substancje, dla których w końcu pije się yerbe.

Sam sposób przyrządzania terere różni się od tradycyjnego jedynie tym, że susz zalewamy zimną, niemalże zmrożoną wodą. Zalecanym jest dorzucenie nawet kilku kostek lodu! Przy pierwszym zalaniu warto odczekać nieco dłużej, ok. 5-7 minut, aby listki yerby mocno nasiąknęły lodowatym płynem i zaczęły wypuszczać soki. Yerbę na zimno można zalewać z reguły więcej razy niż tradycyjną mate. Jednak w porównaniu z mate na gorąco, każde zalanie jest odrobinę łagodniejsze w smaku i mocy.

Aktualna pogoda może i nie przekonuje do picia terere, ale jest to piękno samo w sobie! Zimna woda, kostki lodu i listki mięty, coś pięknego!

Ciekawostki

Mieszkańcy Ameryki Południowej piją terere najczęściej w tzw. guampach – naczynkach z rogu krowiego (a nawet z kopyta!) lub wzorowanych na ich kształcie naczyniach z Palo Santo.

Spokojnie, nie trzeba od razu polować na wściekłe krowy by zdobyć róg czy inny skrawek ich ciała. Praktycznie w każdym naczynku można przyrządzić świetną, lodowatą yerbę. Dobrym pomysłem jest użycie szklanego lub ceramicznego naczynka o dosyć sporej pojemności(pamiętajmy o lodzie).

Terere-dzbanek.jpg.46efa8a061ab9e39becb05fff91aa38d.jpg

Terere można zrobić z praktycznie każdą marką mate. Świetnie sprawdzają się szczególnie mieszanki smakowe: owocowe, ziołowe itp. Można też samemu dodać do naparu ulubione zioła czy skórki z owoców.

W Argentynie i Brazylii wielu producentów, jak Rosamonte czy Laranjeiras oferuje specjalne wersje swoich yerb do terere; taki susz jest grubiej cięty i mniej pylasty niż w klasycznym wydaniu. Z kolei paragwajczycy używają tej samej wersji mate co do parzenia na gorąco.

Yerba Mate na zimno można zalewać również mocno schłodzonym sokiem owocowym, napojami typu mrożona herbata, mięta czy nawet domowej roboty lemoniada.

Według jednej z legend niezwykły napój zwany obecnie terere narodził się podczas wojny paragwajsko-boliwijskiej na początku lat 30. XX wieku. Żołnierze paragwajscy dostali rozkaz, by nie rozpalać ognisk, jako że światło mogło ujawnić, gdzie znajduje się ich obozowisko. W związku z tym, że byli przyzwyczajeni do codziennego picia mate, zaczęli łączyć susz z zimną wodą ze strumieni. Ku ich zaskoczeniu, napój okazał się strzałem w dziesiątkę.

Edytowane przez Pyrek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, femarix napisał:

Dzis w sklepie pierwszy raz zobaczyłem zestaw do Yerby  i teraz znów na forum jest inna odmiana mam już dosyć :PepeHands:

To znak, że musisz rozpocząć swoją przyogdę z yerbą :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...