FUHRER Posted April 2 Share Posted April 2 (edited) Jan Paweł II (Karol Wojtyła) - Zmarł 02.04.2005 roku. od 1992 cierpiał na postępującą chorobę Parkinsona. Mimo licznych spekulacji i sugestii ustąpienia z funkcji, które nasilały się w mediach zwłaszcza podczas kolejnych pobytów papieża w szpitalu, pełnił ją aż do śmierci. W lipcu 1992 roku przeszedł operacje w celu usunięcia guza nowotworowego na jelicie grubym. Nagłe pogorszenie się stanu zdrowia papieża rozpoczęło się 1 marca 2005 roku. Przez ostatnie dwa miesiące życia papieża Jan Paweł II wiele dni spędził w szpitalu i nie udzielał się publicznie. Przeszedł grypę oraz zabieg tracheotomii, wykonany z powodu niewydolności oddechowej. W czwartek 31 marca tuż po godzinie 11, gdy Jan Paweł II udał się do swej prywatnej kaplicy, wystąpiły u niego silne dreszcze, ze wzrostem temperatury ciała do 39,6 °C. Był to początek wstrząsu septycznego połączonego z zapaścią sercowo-naczyniową. Czynnikiem wywołującym była infekcja dróg moczowych w osłabionym chorobą Parkinsona i niewydolnością oddechową organizmie. 2 kwietnia, w dniu śmierci, o godzinie 7:30 rano, papież zaczął tracić przytomność, a późnym porankiem przyjął jeszcze watykańskiego sekretarza stanu kardynała Angela Sodano. Później tego samego dnia doszło do gwałtownego wzrostu temperatury. Około godziny 15:30 bardzo słabym głosem papież powiedział: Pozwólcie mi iść do domu Ojca. O godzinie 19 wszedł w stan śpiączki, a monitor wykazał postępujący zanik funkcji życiowych. Osobisty lekarz papieski Renato Buzzonetti stwierdził śmierć papieża Jana Pawła II o godzinie 21:37 czasu miejscowego, a elektrokardiograf wyłączono po 20 minutach od tej chwili. Zmarł po zakończeniu Apelu jasnogórskiego, w pierwszą sobotę miesiąca. Informację o śmierci papieża podał na placu świętego Piotra abp Leonardo Sandri, mówiąc: Najdrożsi bracia i siostry, o godz. 21.37 nasz ukochany Ojciec Święty powrócił do Domu Ojca. Módlmy się za niego. Pogrzeb Jana Pawła II odbył się w piątek 8 kwietnia 2005. Trumnę z prostych desek z drewna cyprysowego (symbolu nieśmiertelności) ustawiono wprost na rozłożonym na bruku placu św. Piotra dywanie. Pogrzeb był jednym z największych zgromadzeń chrześcijan w historii świata. Na ceremonię przybyło do Rzymu 2-4 milionów ludzi. W pogrzebie uczestniczyło 4 królów, 5 królowych, ponad 70 prezydentów państw reprezentujących kraje z różnych zakątków globu Edited April 2 by FUHRER aquax, strafelegit COD45K, venividiwandi and 4 others 5 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SadoS Posted April 2 Share Posted April 2 a kto umarł ten nie żyje FRESHASFUCK 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Posted April 2 Share Posted April 2 W końcu cos się dzieje w redakcji! Dobra robota! Jedynie w cytowanym fragmencie coś nie pykło. Pozdrawiam z Darkiem. 12 minut temu, FUHRER napisał: ustawiono wprost na rozłożonym na bruku placu św. Piotra. FUHRER 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FUHRER Posted April 2 Author Share Posted April 2 7 minut temu, Max napisał: W końcu cos się dzieje w redakcji! Dobra robota! Jedynie w cytowanym fragmencie coś nie pykło. Pozdrawiam z Darkiem. Poprawione, dzięki! Plus za czujność. @SadoS "Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych" Link to comment Share on other sites More sharing options...
venividiwandi Posted April 2 Share Posted April 2 (edited) Spoko. Pamiętam za dzieciaka wielką smute wszędzie po jego śmierci. To był dobry ziomek, aż prosiło się napisać o próbie jego zabójstwa i co lepsze - przebaczeniu zabójcy;) Potrafi mi ktoś wyjaśnić skąd fenomen papieża Polaka? Chyba jestem za młody i nie dałem sobie sprać bani religią, choć całe dzieciństwo chodziłem do kościoła na 90% wydarzeń. ~Temat na osobny post, który będzie w maju na urodziny Papieża. @venividiwandi Edited April 3 by venividiwandi Link to comment Share on other sites More sharing options...
SQNFUN Posted April 3 Share Posted April 3 10 godzin temu, FUHRER napisał: Pogrzeb był jednym z największych zgromadzeń chrześcijan w historii świata. Na ceremonię przybyło do Rzymu 2-4 milionów ludzi. W pogrzebie uczestniczyło 4 królów, 5 królowych, ponad 70 prezydentów państw reprezentujących kraje z różnych zakątków globu Ciekawa ciekawostka venividiwandi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamekh CS:GO COD 200 Posted April 3 Share Posted April 3 12 godzin temu, venividiwandi napisał: Spoko. Pamiętam za dzieciaka wielką smute wszędzie po jego śmierci. To był dobry ziomek, aż prosiło się napisać o próbie jego zabójstwa i co lepsze - przebaczeniu zabójcy;) Potrafi mi ktoś wyjaśnić skąd fenomen papieża Polaka? Chyba jestem za młody i nie dałem sobie sprać bani religią, choć całe dzieciństwo chodziłem do kościoła na 90% wydarzeń. ~Temat na osobny post, który będzie w maju na urodziny Papieża. @venividiwandi Ja ci wyjaśnie fenomen " papieża Polaka " - nasze starsze społeczeństwo to jebany ciemnogród. Widać to najbardziej teraz, są dowody na piśmie o sprawach typu " ukrywanie pedofili w kościele " - ale mohery i tak wiedzą lepiej - przecież to święty człowiek XD Religia została wymyślona przez ludzi myślących do kontrolowania biedoty i plebsu - i tak pozostało do dziś. Watykan to jebana mafia, tyle w temacie. Jedyne co możemy zrobić to niestety czekać aż to społeczeństwo " zacofania umysłowego " umrze - i zostaną ludzie którzy mają więcej niż 12IQ Ukryte bilbiotekii w Watykanie skrywają wiele tajemnic, podważających cały fenomen historii chrzescijaństwa i nie tylko - aktualnia biblia została edytowana tyle razy przez ludzi " trzecich " że nie ma nic wspólnego z tym co wydarzyło się w realnym życiu - dziwi mnie nadal to, że nikt się za to nie wziął i nie zmusił ich do publikacji tego. Ale z drugiej strony może i dobrze, tak jak mówiłem, coś musi kontrolować tych niedoje**anych ludzi z cofniętym ilorazem inteligencji. Też jako młody chłopak byłem ministrantem, ale sam kościół i księża spowodowali, że odszedłem od tego i nie mam zamiaru nigdy więcej wrócić. Miłego poniedziałku Panowie ! venividiwandi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
venividiwandi Posted April 3 Share Posted April 3 Godzinę temu, Adamekh napisał: Ja ci wyjaśnie fenomen " papieża Polaka " - nasze starsze społeczeństwo to jebany ciemnogród. Widać to najbardziej teraz, są dowody na piśmie o sprawach typu " ukrywanie pedofili w kościele " - ale mohery i tak wiedzą lepiej - przecież to święty człowiek XD Religia została wymyślona przez ludzi myślących do kontrolowania biedoty i plebsu - i tak pozostało do dziś. Watykan to jebana mafia, tyle w temacie. Jedyne co możemy zrobić to niestety czekać aż to społeczeństwo " zacofania umysłowego " umrze - i zostaną ludzie którzy mają więcej niż 12IQ Ukryte bilbiotekii w Watykanie skrywają wiele tajemnic, podważających cały fenomen historii chrzescijaństwa i nie tylko - aktualnia biblia została edytowana tyle razy przez ludzi " trzecich " że nie ma nic wspólnego z tym co wydarzyło się w realnym życiu - dziwi mnie nadal to, że nikt się za to nie wziął i nie zmusił ich do publikacji tego. Ale z drugiej strony może i dobrze, tak jak mówiłem, coś musi kontrolować tych niedoje**anych ludzi z cofniętym ilorazem inteligencji. Też jako młody chłopak byłem ministrantem, ale sam kościół i księża spowodowali, że odszedłem od tego i nie mam zamiaru nigdy więcej wrócić. Miłego poniedziałku Panowie ! Gdzie tam Watykanowi do mafii, skoro byłeś ministrantem to wiesz że każdy tam chce hajs za byle gówno, przykład? Proszę bardzo: - miałem być chrzestnym, ksiądz chciał hajs za podpisanie świstka że mam bierzmowanie, jakie było jego zdziwienie gdy zamiast hajsu otrzymał wyraziste do widzenia:D - kościelny chciał hajs za to że był kościelnym na ślubie siostry, no i dostał, od mojej babci xD To jeszcze trochę poczekamy aż całe to domostwo boże umrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
BbynonS Posted April 3 Share Posted April 3 No jak by można było by zapomnieć o tak wielkim człowieku., jakim był Jan Paweł II. Link to comment Share on other sites More sharing options...