Skocz do zawartości

[ZAMKNIĘTY [Poradnik] Jak zacząć dobrze grać

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp:

Żeby grać owiele lepiepiej trzeba naprawde niewiele,

Grając juz dość długo na serwerach spotykam duzo graczy ktorzy na pierwszy rzut oka slabo graja licze na to ze po przeczytaniu tego chociaż troche zaczniecie fragować :)

CS FFA

Mapy to podstawa!!

Żeby grać dobrze nie wystarczy tylko dobrze celować, trzeba także poznać wszystkie mapy, nie mówie tu o przebiegnięciu calych kilka razy tylko o naprawde solidnej znajomości każdej podstawowej mapy (tj de_dust2, de_dust, de_inferno, de_nuke, de_train). 

Dobrze jest zapamiętywać gdzie gracze lubią "kampić" i zawsze ale to zawsze biegnąc zajrzeć w te miejsca

"Skanowanie"

W cs 1.6 bardzo dobrą opcją na zabicie przeciwnika jest "skanowanie" tj. strzelanie przez ściane za którą może czaić się przeciwnik.W internecie jest strasznie dużo poradników pokazujacych "Wallbang" wiec tu się nie bede rozpisywał.  Ale podam przykładowy filmik NACIśNIJ

Celownik

błędem mało doświadczonych graczy jest biegnięcie z celownikiem wycelowanym w nogi!!

to jest podstawowy błąd ktory popełniaja gracze (ja tez tak zaczynalem :D)

Celownik biegnąc zawsze trzymamy na wysokości głowy, wtedy istnieje bardzo duze prawdopodobiejstwo że pierwszy strzał przeciwnik dostanie właśnie w głowę.

kolejną sprawą są komendy które pomagają poskromić celownik. oto kilka z nich:

cl_dynamiccrosshair_0  -  celownik nie powieksza się podczas biegania

cl_crosshair_size small - zmniejsza celownik

cl_crosshair_translucent 0 - nieprzezroczysty celownik (komenda przydatna na bardzo jasnych mapach)

Bronie

podczas strzelaniny bardzo czesto zdarza się tak że w naszej broni np: ak-47 kończy nam sie amunicja. Co wtedy robimy?

Jeśli nie zabiliśmy naszego przeciwnika i mamy szanse go zabić nie przeladowywujemy broni!! W takiej sytuacji wyciągamy nasz pistolet i zaczynamy strzelać. Wyciągniecie pistoletu zabiera owiele mniej czasu niż przeładowywanie broni. Przeladowywujemy bron gdy jestesmy w bezpiecznej pozycji! Przydatna komendą jest"hud_fastswitch 1" po wpisaniu tej komendy gdy naciśniemy np "1" nie musimy potwierdzać wyboru kliknięciem myszką.

Serią czy full auto?

Dla mnie w tej kwestji sprawa jest prosta. jeśli przeciwnik jest daleko strzelamy serią max 3 strzały, jeśli jest blisko oczywiście full auto, jednak sprawa full auto nie jest taka koorowa. każda broń w cs ma inny rozrzut trzeba go sie poprostu nauczyć. Jednak bardzo dobrym sposobem jest podczas strzelania full auto plynnie obnizac celownik, mniej wiecej do wysokosci kolan przeciwnika (na ak-47, M4 i ew Famas dobrze to sie spisuje)

Głos to podstawa

Ja bez głosu szczerz powiedziawszy nie umiem grać w cs.Podczas biegu slychac każdego gracza. Korzystanie z glosu da Ci wieeelką! przewage.

MYŚL!

jesli chcesz grać dobrze pamietaj aby mysleć i starać się zaskoczyć przeciwnika. Bieganie na tzw. "pałę" nie wnosi zupełnie nic. Czasami o wiele lepiej jest chwile poczekać (ale bez przesady) i wtedy starać się kogoś zabić.

Pomogłem zostaw + :)

Jeżeli są gdzieś błędy ortograficzne przepraszam ale poradnik pisałem bardzo szybko. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...