Gość Guest Napisano 17 Października 2013 #81692 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Artykuł umieszczam tutaj, gdyż każdy powinien wiedzieć co to jest ? interpolacja - szacowanie wartości na podstawie dwóch znanych wartości( np. za pomocą funkcji), np . średnia ocen w szkole Powyższy rysunek przedstawia liniową interpolację okręgu(przybliżenie, z daleka wygląda jak okrąg). Wraz ze wzrostem liczby aktualizacji, interpolowana(przybliżana) figura staje się bardziej podobna do rzeczywistej. Czerwony 0.01 / Czarny 0.1 Interpolacja w cs'ie Nie można być w pełni zsynchronizowanym z serwerem(jako klient) w każdej chwili w czasie, gdyż otrzymuje się ze strony serwera określoną liczbę pakietów na sekundę. W CS'ie dotyczy to pozycji gracza w ciągu jednej sekundy. Jeżeli spojrzysz na rysunek, serwer widzi w tym wypadku idealne koło, Twój cs widzi ten wielobok, gdyż klient( czyli Ty, Twoja gra) musi interpolować( przybliżać) pozycję na podstawie dwóch pakietów , które otrzymał. Tutaj z pomocą przychodzi właśnie ex_interp. Pozycja gracza w bardzo małym przedziale czasu, pomiędzy otrzymaniem od serwera dwóch pakietów(z pozycją) jest obliczana przez silnik Half Life'a. ex_interp ustawia czas(w sekundach) przeznaczony na interpolację(przybliżenia) pomiędzy każdym kolejnym pakietem. Ponieważ interpolacja jest wykonywana po stronie klienta, nie jest dokładnie tym co dzieje się na serwerze. Co z tego wszystkiego wynika? ex_interp 0.1 ( standardowe ustawienie) FILM : http://www.youtube.com/watch?v=r3gvnQ7qenY Doskonale to obrazuje powyższy filmik. Postać jest rysowana przed rzeczywistą pozycją gracza, jest wykorzystany do tego system predykcji Half Life'a. Zmniejszając ex_interp można przybliżyć rzeczywistą postać do postaci rysowanej. To wszystko dzieje się po stronie klienta. Jeśli masz źle ustawiony interp, to Twój cs źle rysuje postać. I naprawdę nie chcę więcej słyszeć tekstów typu: "zmień interp , bo 17 razy trafiłem Cię w lewe ramie!!!!!!!". To Ty zmień interp. Mam nadzieję ,że poświęcicie czas na przeczytanie i zrozumienie tego artykułu, tak jak ja poświęciłem swój na jego napisanie. [źródła] : http://hlds.pl/CS_1.6_Netcode_Po_Polsku http://www.wiaderko.com/cs-1.6/konfiguracja-cs/interp-co-i-jak-by-capsel-amp-fix-by-me,1542.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 19 Października 2013 #82214 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Ładnie napisane i bez jakichkolwiek błędów, dobrze się czyta. Za dobrą estetykę łap + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 19 Października 2013 #82265 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Przydatne , również dobrze mi się czytało + ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nataliaa. Napisano 19 Października 2013 #82279 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Dobry poradnik Zwłaszcza dla tych co nie wiedzą co to interp. Łap + ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOVASSS Napisano 19 Października 2013 #82331 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Dobra robota . Dobrze napisane , a co najważniejsze z sensem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 19 Października 2013 #82343 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 musze tylko obrazek zmienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi