Skocz do zawartości

[KOSZ] [ZAMKNIĘTY][PORADNIK] Dla początkujących adminów

Michael Moro

Rekomendowane odpowiedzi

Poradnik Dla początkującego admina

OBSŁUGA ADMINA - DLA POCZĄTKUJĄCYCH

1.Co to jest Amxmodmenu?

Amxmodmenu -Jest to komenda Admina,dzięki której możemy zrobić duzo rzeczy min.Zbanować gracza,zmienić mape

Pamiętaj,aby poprawnie wpisać komendę z czym niektóre osoby maja problem.Komende wpisujemy w konsoli (klawisz ~ ) dalej wpisujemy komende,ktora brzmi nastepujaco:amxmodmenu

Ja zalecam zbindowanie sobie przycisku dzieki,któremu będziemy mieli dostęp do panelu admina:Bind "klawisz" "amxmodmenu" w moim przypadku jest to Bind "," "amxmodmenu" Nie musicie bindować sobie w taki sposób jak ja to zrobiłem,mi po prostu jest pod tym przyciskiem dobrze 

Aby zmienić sobie jezyk na polski należy wpisać w konsoli amx_langmenu 
W poprawnie wpisanym/zbindowanym amxmodmenu powinno wyświetlić się nam takie menu:

Wywal gracza-Czyli jak sama nazwa mówi Wywalamy gracza,można to zrobić w przypadku gdzie osoba ma nieodpowiedni nick player,unnamed itp bądź gdy pewna osoba jest AFK

Zbanuj gracza-Jest to komenda dzięki,której możemy zbanować danego gracza według taryfikatora kar.Na początku wybieramy gracza po czym wybieramy czas na jaki ma być zbanowany gracz

Uderz gracza-Jest to menu,dzięki któremu możemy zabić gracza bądź go uderzyć zadając mu uderzenia (0,1,5) HP 

Gracz drużyny-Jest to menu do przerzucania graczy z CT do TT bądź z TT do CT

Zmień mape-Jest to menu zmiany mapy.Tu możemy zmienić mape,klikamy numerek pod która jest dana mapa i automatycznie sie ona nam zmienia

Głosuj na mapy-Jest to menu głosowania na mapy,wybieramy 4 mapy na,które gracze będą glosować,po wybraniu ich porostu je zatwierdzamy

2.Komunikacja

Aby komunikować się w admin chat należy pisać za pomocą team say i na początku wiadomości dać @. Przykładowo: @ siema ziom

Aby komunikować się w tsay należy pisać za pomocą say i na początku wiadomości dać @. Przykładowo: ( możemy ustalić trzy pozycje wyświetlenia się wiadomości )

- @ - tekst wyświetla się w lewym dolnym rogu.
- @@ - tekst wyświetla się na środku
- @@@ - tekst wyświetla się na dole

@y -żółty
@m - różowy
@b -niebieski
@o - pomarańczowy
@g - zielony
@c - jasnoniebieski 
@r - czerwony

Pamiętaj aby po "@" dać spację! Mamy też możliwość pisania na różne kolory. Musimy tylko dodać po @ pierwszą literkę koloru ( po ang. ), przykładowo:
@g Cel jest prosty paka hosty

Zalecam również zbindowanie sobie klawisza na wysyłanie takiej wiadomości:

(Przykładowe bindy):

bind "klawisz" "say @@r Na serwerze obowiązuje kultura !!!"
bind "klawisz" "say @@c Widzisz czitera ? Pisz na u@ !"
bind "klawisz" "say @@r Cele jest prosty paka hosty
bind "klawisz" "say @@y SPEC zapraszam do gry!"
bind "klawisz" "say @@r Mikrofon po mutacji lub +16 !"

Tutaj klawisz pod jakim sobie zbindujecie jest tylko od was zależne 

Poradnik został stworzony z myślą o nowych adminach.Mam nadzieje,ze komuś się on przyda będzie on na bieżąco aktualizowany 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...