nayi Napisano 20 Marca 2018 #504310 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Cześć, może jest tutaj jakiś agent z chemii który jest mi w stanie pomóc, otóż czy znacie jakieś doświadczenia związane z solami, które można przedstawić na projekcie? Szukałem w internecie, ale znalazłem minimalną ilość. Także jeżeli ktoś wie to prosiłbym o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z.r.a.z. Napisano 20 Marca 2018 #504320 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Najtańsze to chyba guma z jajka. Weź surowe jajko i wrzuć je do szklanki octem. Skorupka ma węglan wapnia i reaguje z kwasem... masz kolejną sól potem. Minus taki, że musi trochę w tym poleżeć... Pozdrawiam, Maria Skłodowska-Curie nayi dodał reakcję 1 @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUNN. Napisano 20 Marca 2018 #504332 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Godzinę temu, z.r.a.z. napisał: Weź surowe jajko i wrzuć je do szklanki octem. Skorupka ma węglan wapnia i reaguje z kwasem... masz kolejną sól potem A to nie jest przepis na gumowe jajko? EDIT: oesu, jakie gumowe jajko xD Dobrze mówisz Rafał. CaCO3 + kwas octowy -> wydzieli się CO2 + octan wapnia (czyli to co chcemy) i woda (H2O). CaCO3 + 2CH3COOH → (CH3COO)2Ca + H2O + CO2↑ Ech niestety na solach się słabo znam więc ciężko mi tu pomóc xd z.r.a.z. dodał reakcję 1 @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ani ! Napisano 20 Marca 2018 #504335 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Ty @SUNN. To pewnie mocny z alkoholi byłeś:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUNN. Napisano 20 Marca 2018 #504338 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 @Ani ! jakby nie patrzeć alkohole to chemia organiczna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nayi Napisano 20 Marca 2018 Autor #504377 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Dobra, dzięki za chęci. Jestem zerem z chemii, a potrzebuje na projekt:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi