Max Napisano 9 Stycznia 2020 #581551 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nazwa "Earth" jako jedyna nie wywodzi się z Grecko/Rzymskiej Mitologii. Pochodzi ona ze Staroangielskiego i Germańskiego. Istnieje oczywiście mnóstwo innych nazw tej planety w innych językach. W Rzymskiej Mitologii bóstwem Ziemi był Tellus - urodzajna gleba (Greckiej: Gaia, terra mater- Matka Ziemia). Do czasów Kopernika (szesnasty wiek) nie myślano że Ziemia to poprostu kolejna planeta. ARNOLD KOPYTO, Clueey i wandi dodali reakcje 3 @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clueey Napisano 9 Stycznia 2020 #581553 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 A ja wiedziałam, czytałam o tym kiedyś. ARNOLD KOPYTO dodał reakcję 1 @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARNOLD KOPYTO Napisano 10 Stycznia 2020 #581633 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wandi Napisano 10 Stycznia 2020 #581634 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 teraz już wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi