Max Napisano 18 Stycznia 2020 #582643 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pałeczki to charakterystyczny i nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Szczególnie ważne są w krajach azjatyckich, w których głównym składnikiem potraw jest ryż. Tych najpopularniejszych sztućców na ziemi każdego dnia używa ok. 1,5-2 miliardów ludzi! Korzystają z nich mieszkańcy takich krajów, jak Chiny czy Japonia. Ile lat mają pałeczki? Azjaci korzystają z pałeczek już od ok. 5 tysięcy lat! Skąd wzięło się jedzenie pałeczkami? Mówi się, że jego historia sięga 3 tys. lat przed naszą erą, kiedy to Azjaci gotowali potrawy w dużych naczyniach. Za pomocą dwóch patyczków wyciągali oni kawałki jedzenia, aby spróbować potrawy jeszcze zanim zostanie ona do końca przygotowana. Później, wraz ze wzrostem populacji, ludzie cierpieli z powodu braku pożywienia. Ograniczano porcje, natomiast pałeczki świetnie nadawały się do nabierania małych kawałków dania.Tę metodę jedzenia popularyzował również Konfucjusz, który był zadeklarowanym wegetarianinem. Używanie noża w trakcie spożywania posiłku kojarzyło mu się jednoznacznie z rzeźnią i brutalnością, dlatego zachęcał on swoich rodaków do korzystania z pałeczek. Dodatkowo poszczególne kawałki dania były tak małe, że korzystanie z noża nie było już konieczne. Czym różnią się od siebie pałeczki chińskie i japońskie? Chińskie pałeczki – kuai-zi, co w języku polskim można tłumaczyć jako „szybcy towarzysze” mają od 23-25 cm długości. Mają kształt prostokątny i zwężają się w kierunku tępego końca. Inaczej wyglądają pałeczki japońskie, czyli hashi. Są one zaokrąglone i krótsze od tych chińskich. Mają od 18 do 20 cm długości. Początkowo pałeczki japońskie były wykonywane z jednego kawałka bambusa. Pałeczki były połączone na szczycie jego kawałkiem, dzięki czemu bardziej przypominały szczypce. Później zaczęto wyrabianie oddzielnych pałeczek. Dodatkowo Japończycy korzystają również z większych pałeczek -saibashi, które mają długość od 30 do 40 cm. Pałeczki tej długości, wykorzystywane są do przyrządzania potraw – gotowania i smażenia, a także korzysta z nich obsługa restauracji podczas nakładania potraw. Z czego robi się pałeczki? Najczęściej wykonywane są z drewna bambusowego. Ale oczywiście, w zależności od stanu portfela, można zakupić pałeczki z droższych materiałów – drewna cedrowego, sandałowego, porcelany, bogato zdobione literami lub oryginalnymi ornamentami oraz ze złota czy srebra. Właśnie ze srebrnych pałeczek korzystano na dworze cesarskim. Dlaczego? W czasach dynastycznych wierzono, że srebro zmienia swój kolor i czernieje w zetknięciu z trucizną.Oczywiście najbardziej popularnym materiałem jest bambus. Dlaczego? W krajach azjatyckich drewno bambusowe jest powszechnie dostępne oraz tanie. Dodatkowo jest odporne na temperatury, a jedzenie nimi nie pozostawia żadnego posmaku. ARNOLD KOPYTO, CzarnyOgien, Rekuseq i 1 inny dodali reakcje 4 @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARNOLD KOPYTO Napisano 18 Stycznia 2020 #582678 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Tyle jedzą Max dodał reakcję 1 @ Udostępnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meaN Napisano 18 Stycznia 2020 #582713 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Dobrze że nie wiedzą jeszcze jak używa się sztućców typu widelec itp. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez meaN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrey Napisano 23 Stycznia 2020 #583300 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Ohh, 5 tyś lat to długo troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi