Skocz do zawartości

#33 - Czy wiesz, że…?


Max

Rekomendowane odpowiedzi

image.png.3e364815dbb288f7c4ffd388d985edcb.png

 

 

 

 

68a360a3-2c02-43d8-ae49-c1bca651af27_830x830.png.7dfa0a7301b9c193d120d1dc5866da92.png

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Pałeczki to charakterystyczny i nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Szczególnie ważne są w krajach azjatyckich, w których głównym składnikiem potraw jest ryż. Tych najpopularniejszych sztućców na ziemi każdego dnia używa ok. 1,5-2 miliardów ludzi! Korzystają z nich mieszkańcy takich krajów, jak Chiny czy Japonia.

Ile lat mają pałeczki?

Azjaci korzystają z pałeczek już od ok. 5 tysięcy lat! Skąd wzięło się jedzenie pałeczkami? Mówi się, że jego historia sięga 3 tys. lat przed naszą erą, kiedy to Azjaci gotowali potrawy w dużych naczyniach. Za pomocą dwóch patyczków wyciągali oni kawałki jedzenia, aby spróbować potrawy jeszcze zanim zostanie ona do końca przygotowana. Później, wraz ze wzrostem populacji, ludzie cierpieli z powodu braku pożywienia. Ograniczano porcje, natomiast pałeczki świetnie nadawały się do nabierania małych kawałków dania.Tę metodę jedzenia popularyzował również Konfucjusz, który był zadeklarowanym wegetarianinem. Używanie noża w trakcie spożywania posiłku kojarzyło mu się jednoznacznie z rzeźnią i brutalnością, dlatego zachęcał on swoich rodaków do korzystania z pałeczek. Dodatkowo poszczególne kawałki dania były tak małe, że korzystanie z noża nie było już konieczne.

Czym różnią się od siebie pałeczki chińskie i japońskie?

Chińskie pałeczki – kuai-zi, co w języku polskim można tłumaczyć jako „szybcy towarzysze” mają od 23-25 cm długości. Mają kształt prostokątny i zwężają się w kierunku tępego końca. Inaczej wyglądają pałeczki japońskie, czyli hashi. Są one zaokrąglone i krótsze od tych chińskich. Mają od 18 do 20 cm długości. Początkowo pałeczki japońskie były wykonywane z jednego kawałka bambusa. Pałeczki były połączone na szczycie jego kawałkiem, dzięki czemu bardziej przypominały szczypce. Później zaczęto wyrabianie oddzielnych pałeczek. Dodatkowo Japończycy korzystają również z większych pałeczek -saibashi, które mają długość od 30 do 40 cm. Pałeczki tej długości, wykorzystywane są do przyrządzania potraw – gotowania i smażenia, a także korzysta z nich obsługa restauracji podczas nakładania potraw.

Z czego robi się pałeczki?

Najczęściej wykonywane są z drewna bambusowego. Ale oczywiście, w zależności od stanu portfela, można zakupić pałeczki z droższych materiałów – drewna cedrowego, sandałowego, porcelany, bogato zdobione literami lub oryginalnymi ornamentami oraz ze złota czy srebra. Właśnie ze srebrnych pałeczek korzystano na dworze cesarskim. Dlaczego? W czasach dynastycznych wierzono, że srebro zmienia swój kolor i czernieje w zetknięciu z trucizną.Oczywiście najbardziej popularnym materiałem jest bambus. Dlaczego? W krajach azjatyckich drewno bambusowe jest powszechnie dostępne oraz tanie. Dodatkowo jest odporne na temperatury, a jedzenie nimi nie pozostawia żadnego posmaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...