HardeQ Napisano 15 Marca 2015 #290164 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam, proponuję, a raczej zalecam doszlifować dwa punkty regulaminu działu UBTeam. Na tapetę bierzemy pkt. 6 i 8. 6."Dział Unban Team jest wyłącznie dla ich członków (oraz Wyższej Administracji)." 8."Zwykli użytkownicy mają zakaz wypowiadania się. Wyjątek : odwołanie od bana, napisanie skargi na admina bądź gracza, użytkownik jest świadkiem incydentu." -> Te punkty są zaprzeczeniem idei UBTeam, które powstało jak mniemam po to byśmy (uniezależniając się od BS i innych tego typu "organizacji") mogli sami decydować kto zasłużył na bana, kto nie. Jeżeli zwykły użytkownik, który może mieć większe pojęcie o sytuacji (lub zauważy jakieś nieroztropne kroki osoby w fiolecie), bądź zna rozwikłanie sytuacji nie może się wypowiedzieć, bo tylko może zrobić to określona grupa to jak wspomniałem o góry, zaprzeczamy pierwotnym założeniom. Rozumiem, że niektórzy tylko nabijają posty i takich osobników należy ukarać, po co pisać, jeżeli piszę się o byle czym? Aczkolwiek jeżeli wypowiedź użytkownika może wnieść wiele w danej sprawie to powinna być ona karana? Chciałbym poprosić o korektę, nie ma osób nieomylnych, a im więcej osób się wypowie (Sensownie) tym jest większa szansa na szybsze zamknięcie sprawy. Myślę, że wystarczająco przedstawiłem mój pomysł, w razie pytań udzielę odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cthulhu2 Napisano 15 Marca 2015 #290405 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Może być karana i jest karana. Niestety ktoś się bawi w stalownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesto Napisano 15 Marca 2015 #290406 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Warto zaznaczyć, że jeżeli jest brak osób "upoważnionych" to "zwykli" gracze jak nas nazwano też mogą pomóc. Jednak trzeba ponieść konsekwencje tej pomocy. Nie ma UBT gracz ma problem z ss'ami ale musi czekać bo "zwykły" użytkownik nie ma prawa nic tam napisać. To tez do poprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EvO Napisano 15 Marca 2015 #290408 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Zgadzam się z tym, korekta powinna nastąpić, lecz mogłoby być coś w stylu "Każda wypowiedź powinna zawierać sens i być pomocna w sprawie. Jeżeli będzie odbiegać od tego warunku będzie nagradzana warnem." Wtedy zwykli użytkownicy mający pojęcie mogliby pomagać, a uniknęło by się zbędnych spamów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 15 Marca 2015 Autor #290409 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 EvO przedstawił dokładniej moją myśl przewodnią zamieszczoną w tym temacie. Liczę na jakiś rozsądny odzew panów z góry, bo chyba sporo użytkowników w krótkim czasie się tym zainteresowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 15 Marca 2015 #290414 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 jestem ZA. Byłby to dobry pomysł, ponieważ zwykły gracz może znać się czasami lepiej od siecowego UBT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 15 Marca 2015 #290426 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jestem za, bo już wiele razy spotykałem się z takim czymś, że zwykły użytkownik miał większe pojęcie o problemie, niż ktoś z UBT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 15 Marca 2015 #290428 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 tak samo jestem ZA tym,badzo dobry pomysl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cthulhu2 Napisano 15 Marca 2015 #290437 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Zgadzam się z tym, korekta powinna nastąpić, lecz mogłoby być coś w stylu "Każda wypowiedź powinna zawierać sens i być pomocna w sprawie. Jeżeli będzie odbiegać od tego warunku będzie nagradzana warnem." Wtedy zwykli użytkownicy mający pojęcie mogliby pomagać, a uniknęło by się zbędnych spamów. "Każda wypowiedź powinna zawierać sens i być pomocna w sprawie. Jeżeli będzie odbiegać od tego warunku będzie nagradzana warnem." Fajne, tylko trochę gryzie się z obecną sytuacją. Jeśli osoby które dają te warny, mają rozstrzygać czy dany post ma sens czy nie, to po co w ogóle ten punkt w regulaminie? Jak ma dostać warna za bezsensowny post, to dostanie. Jeśli post coś wnosi do tematu, to niech go zignorują. Proste.. Jeśli moderator wlepia warny, bo tak jest w regulaminie i nie ma w ogóle wyrozumiałości. To czy potrzebny taki moderator? Forum powoli zaczyna dochodzić do punktu, że na wszystko będzie musiał powstać punkt w regulaminie, bo ludzie którzy wlepiają warny nie mogą ruszyć głową i pomyśleć. Lekkie MON się tu wkrada. Bardziej niż dodatkowy punkt w regulaminie, przydałby się test na sprawiedliwość i na umiejętność dochodzenia do konsensusu. Bo wlepić warna jednej osobie, a drugiej nie, do sprawiedliwych nie należy. Przytoczę jedną ciekawą sytuacje, gdzie N-ty i Freez wypowiedzieli się w podaniu. N-ty nie dostał warna, a Freezu tak. Wiadomo, N-ty był administratorem, ale teraz jest zwykłym użytkownikiem. N-ty i Freez dużo wnieśli na forum (mniej / więcej, patrzę na rodzaj wkładu), ale zostali potraktowani w inny sposób. I jak to wyjaśnić? Z moderatorem Radkiem tak samo. Przekleństwo w wywiadzie, zero warna, zero upomnienia Nasz team moderatorów, to esencja wzajemnej adoracji. Z miłą chęcią zobaczyłbym tam kogoś sprawiedliwego, jak np. August. Moderatora nie trzeba lubić, on ma wykonywać swoje obowiązki sprawiedliwie, a nie po koleżeńsku i na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 15 Marca 2015 #290466 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 @UP Mi nie liżą tyłka (bo nie mają za co) to jestem gorzej traktowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 15 Marca 2015 #290476 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Przecież sensowne posty użytkowników raczej nie są karane. Fakt, są zabronione, ale jeżeli doda coś ważnego i przydatnego do sprawy to nikt się nie czepia. Ja raczej jestem na nie ponieważ każdy będzie się wypowiadać o byle czym i zrobi się syf, jeżeli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia i to powie to ja jeszcze nie widziałem takiej sytuacji aby był ukarany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cthulhu2 Napisano 15 Marca 2015 #290479 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tutaj potrzebny jest zdrowy rozsądek, którego brakuje u niektórych osób. Tak jak Xeonixx napisał: Przecież sensowne posty użytkowników raczej nie są karane. Fakt, są zabronione, ale jeżeli doda coś ważnego i przydatnego do sprawy to nikt się nie czepia. Ja raczej jestem na nie ponieważ każdy będzie się wypowiadać o byle czym i zrobi się syf, jeżeli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia i to powie to ja jeszcze nie widziałem takiej sytuacji aby był ukarany. Będą takie sytuacje, jakie już miały miejsce. Czyli ktoś odpowie, a druga osoba napisze to samo tylko obrane w inne słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cthulhu2 Napisano 15 Marca 2015 #290483 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 @UP Mi nie liżą tyłka (bo nie mają za co) to jestem gorzej traktowany. No fakt.. Nic nie dostają w zamian. Ludzie często piszą, że chcą żeby N-ty wrócił na stanowisko H@. Jak to widzę to normalnie śmiać mi się chce, bo N-ty z nami jest. Przychodzi, pogada, wyrazi swoją opinie, itp. Ludziom bardziej zależy na tym, że był on sprawiedliwy, konsekwentny i można było dojść do porozumienia. Czego brakuje innym.. Ludziom brakuje normalności, dlatego pytają się go, kiedy wróci na H@ imho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EvO Napisano 15 Marca 2015 #290498 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 odnosiłeś się do mojej wypowiedzi. Owszem jest to słuszny pogląd, ale zauważ iż regulamin nie jest tylko dla moderatorów i to raczej nie chodzi o "prowadzenie ich za rączkę", ale o znajomość graczy. Ten punkt napisałem na szybko, zawsze można go poprawić i byłby on w zastępstwie za te które podał na początku . Zdarzają się osoby które piszą co bądź dlatego ten punkt byłby odnośnikiem co do kar nakładanych przez moderatorów. O właśnie tutaj jest taki mini przykład. http://multi-head.pl/topic/57790-akasz/#entry305132 gość czeka już od 16:03 na wyjaśnienie mu sytuacji z banem. Zanim ktoś z UBT/wyższej administracji mu wytłumaczy, znalazłby się ktoś kto pomógłby mu rozwiązać ten problem. P.S. Starajcie się nie poruszać tematów podobnych do tego co zaczęliście wyżej czyli wytykanie błędów innym itd. Bo ten temat tyczy się czegoś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cthulhu2 Napisano 15 Marca 2015 #290508 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 odnosiłeś się do mojej wypowiedzi. Owszem jest to słuszny pogląd, ale zauważ iż regulamin nie jest tylko dla moderatorów i to raczej nie chodzi o "prowadzenie ich za rączkę", ale o znajomość graczy. Ten punkt napisałem na szybko, zawsze można go poprawić i byłby on w zastępstwie za te które podał na początku . Zdarzają się osoby które piszą co bądź dlatego ten punkt byłby odnośnikiem co do kar nakładanych przez moderatorów. O właśnie tutaj jest taki mini przykład. http://multi-head.pl/topic/57790-akasz/#entry305132 gość czeka już od 16:03 na wyjaśnienie mu sytuacji z banem. Zanim ktoś z UBT/wyższej administracji mu wytłumaczy, znalazłby się ktoś kto pomógłby mu rozwiązać ten problem. P.S. Starajcie się nie poruszać tematów podobnych do tego co zaczęliście wyżej czyli wytykanie błędów innym itd. Bo ten temat tyczy się czegoś innego Jeśli gracze długo czekają, to widzę tylko dwie przyczyny. UBT nie wywiązuje się z obowiązków (niska aktywność), albo po prostu za mało ich jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EvO Napisano 15 Marca 2015 #290519 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Jeśli gracze długo czekają, to widzę tylko dwie przyczyny. UBT nie wywiązuje się z obowiązków (niska aktywność), albo po prostu za mało ich jest. No i właśnie mamy 2 możliwości albo zatrudniać w ciemno UBT, patrząc tylko na wymagania. Albo dać możliwość normalnym graczom angażowania się w życie sieci i pomoc innym. Ale poczekajmy na wypowiedź innych kogoś z góry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 15 Marca 2015 Autor #290521 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Zauważcie Panowie najważniejsze, nie pisałbym tego postu gdyby faktycznie było tak, że wypowiedź wnosząca coś do tematu nie byłaby karana tylko ze względu na kolor. Zamysłem tego wszystkiego jest poprawa regulaminu, by nikt nie miał wątpliwości i by wszystko było jasne. Pozdrawiam. Ps. Jeżeli teraz wypowiedzi są karane warnami to po prostu zdejmiemy trochę roboty moderatorom, bo dalej będą te warny przydzielać, lecz tylko tym, którzy "piszą aby pisać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 15 Marca 2015 #290547 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Nie będziemy nic zmieniać w regulaminie. Dział ubt jest tylko dla jego członków i niech tak zostanie. 8."Zwykli użytkownicy mają zakaz wypowiadania się. Wyjątek : odwołanie od bana, napisanie skargi na admina bądź gracza, użytkownik jest świadkiem incydentu." Jeżeli post danej osoby naprawdę coś wnosi do tematu, to nikt z wyższej administracji nie da mu ostrzeżenia i zazwyczaj moderatorzy, czy s@ przymykają na to oko. Jeżeli zgodzilibyśmy się, aby zwykli użytkownicy mogli się wypowiadać, to uwierz mi, że zrobiłby się bałagan, a tego chcemy uniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 15 Marca 2015 #290548 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 ***Wiadomość wygenerowana automatycznie*** Wątek został zamknięty przez moderatora forum. Jeśli się z tym nie zgadzasz skontaktuj się z moderatorem lub administratorem, w celu ponownego otworzenia tematu. Pozdrawiamy, Zespół Multi-Head.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi