HardeQ Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Siema, prosiłbym wszystkich co mają głowę na karku o jakąś "pomoc". Więc tak, mój problem z KOMPUTEREM zaczął się dzisiaj. Przypuszczam, że to przez działalność ASÓW jakimi są mój ojciec i szwagier. Problem leży w tym, że zużycie procesora sięga [70-100] nawet jak nic nie mam włączone prócz antywirusa. Asy wyżej wymienione ściągały jakiś konwerter. Możliwe też, że jest coś nie tak z napędem na który narzekali. Ma ktoś pomysł co może być tego przyczyną? Po szybkim czyszczeniu CCleanerem obciążenie procesora spadło na chwile do 60 po czym wróciło do siebie. Proszę o pomoc każdego znającego się Można liczyć na "like" Za pomoc jestem dozgonnym dłużnikiem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Może spróbuj zrobić format? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Pierwsze co się robi przy dużym obciążeniu procesora to skan antywirusem, możesz mieć tzw. robaki, które są niewidoczne, ale jednak włączone i obciążają komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Na początek sprawdź w menedżerze zadań co tyle zżera tego procesora. Wykonaj też pełny skan programem Malwarebytes Anti Malware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sy[K]uS Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 I sprawdz czy masz wszystkie sterowniki, a przede wszystkim te najważniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Napisałem przecież, że proces SYSTEM i services.exe zabierają CPU zostawiając procesowi bezczynnościowemu tylko parę %. Zaraz zrobię scan, sterowniki są ponieważ problem zaczął się wczoraj po przesiadce dwóch asów. Co pobrali już odinstalowałem i wyczyściłem rejestr [tak myślę ]. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to jestem na nie otwarty Malwarebytes po 1 minucie już wykrył 3 zagrożenia skanując windowsa. To nie mój komputer, więc nie miał kto o niego dbać Skanuje dalej. Podczas skanowania proces bezczynnościowy obejmuje 0-20 CPU, SYSTEM 50-60, MBAM [od malwares] 30, services.exe 0-15. Wykryto parę zagrożeń podczas skana zawartości ATI. Czyżby sterowniki K.Graficznej? Proces SYSTEM aktualnie skacze od 0-80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Pokaż log z ComboFix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Fate, combofixa sobie odpuszczę z góry mówię. Kiedyś napsuł mi trochę w logach, gdzie narobił więcej problemów niż pomógł. Może to była moja wina ale dmucham na zimne. Aktualnie w toku jest pełny skan Malwarebytes, gdzie po 1,5h wykrył 11 zagrożeń. Zobaczymy co będzie po zakończeniu skanu. Podczas skanu Malwarebytes AVAST mnie zaskoczył: http://speedy.sh/bNjsM/co.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jeżeli skanowałeś malwarebytes, to radzę ci przeskanować jeszcze raz programem Emsisoft Anti-Malware, a tego pana, który proponował mb wysłać na dodatkowy kurs. To jest najgłupszy program, jaki powstał, po skanowaniu będziesz miał 2 razy więcej syfu. Przeskanuj komputer jakimś MSE, albo pobierz wersję próbną Nortona. Z tego co pamiętam, to combofix umożliwia najpierw podgląd przeskanowanych plików bez potrzeby ich usuwania. Zrób ich kopie na jakimś przenośnym nośniku, usuń i zobacz czy zadziała. Jak coś się popsuje, to zawsze możesz wejść do systemu awaryjnie i wkleić pliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 tekk na chwilę odstawie twoją propozycję. Jak mówiłem proces SYSTEM i services.exe zabierają najwięcej CPU. Czy te wpisy w rejestrze które MBAM wykrył mogą mieć na to wpływ? http://speedy.sh/Az9Sh/semem.bmp Przy okazji co z tego mogę spokojnie usunąć? Może robić skanowanie dysku C przez avasta. Czekam na instrukcje. Mam na myśli oczywiście "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WsysSvc (PUP.Optional.Wsys.A) -> Nie wykonano akcji." Ps. Sprawdzając co jest na tym komputerze za pomocą Dodaj/Usuń jest WinZipper. Przypuszczam, że to jakiś zamiennik do WinRara. Ponoć jest on szkodliwy. Jeżeli usunę go drogą Dodaj/Usuń programy to nic się nie stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Większość wirusów znajduje się w plikach tymczasowych. Możesz je spokojnie usunąć (Temp, Temporatory Files). Możesz także usunąć eSafe - program który "zabezpiecza dane" -.-. Pobierz także program OTL oraz AdwCleaner i zamieść log (z OTL) i raport ze skanowania AdwCleanerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Logi z OTL dla ciebie. http://wklej.org/id/1216955/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Usuń Winzippera, eSafe i zresetuj komputer. I usunąłbym też na Twoim miejscu Vista Inspirat, bo tak zamula kompa że masakra . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Wraz z pozbyciem się problemu nastał kolejny. Po kliknięciu PPM następuje instalacja ATI [stery do karty graficznej] jednak jest ona wadliwa i denerwująca. Wie ktoś jak pozbyć się problemu? Aż strach używać Prawego przycisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi