HardeQ Napisano 26 Grudnia 2013 #98226 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Siema, prosiłbym wszystkich co mają głowę na karku o jakąś "pomoc". Więc tak, mój problem z KOMPUTEREM zaczął się dzisiaj. Przypuszczam, że to przez działalność ASÓW jakimi są mój ojciec i szwagier. Problem leży w tym, że zużycie procesora sięga [70-100] nawet jak nic nie mam włączone prócz antywirusa. Asy wyżej wymienione ściągały jakiś konwerter. Możliwe też, że jest coś nie tak z napędem na który narzekali. Ma ktoś pomysł co może być tego przyczyną? Po szybkim czyszczeniu CCleanerem obciążenie procesora spadło na chwile do 60 po czym wróciło do siebie. Proszę o pomoc każdego znającego się Można liczyć na "like" Za pomoc jestem dozgonnym dłużnikiem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 26 Grudnia 2013 #98227 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Może spróbuj zrobić format? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 26 Grudnia 2013 #98237 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Pierwsze co się robi przy dużym obciążeniu procesora to skan antywirusem, możesz mieć tzw. robaki, które są niewidoczne, ale jednak włączone i obciążają komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 26 Grudnia 2013 #98136 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Na początek sprawdź w menedżerze zadań co tyle zżera tego procesora. Wykonaj też pełny skan programem Malwarebytes Anti Malware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sy[K]uS Napisano 26 Grudnia 2013 #72272 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 I sprawdz czy masz wszystkie sterowniki, a przede wszystkim te najważniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor #102135 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Napisałem przecież, że proces SYSTEM i services.exe zabierają CPU zostawiając procesowi bezczynnościowemu tylko parę %. Zaraz zrobię scan, sterowniki są ponieważ problem zaczął się wczoraj po przesiadce dwóch asów. Co pobrali już odinstalowałem i wyczyściłem rejestr [tak myślę ]. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to jestem na nie otwarty Malwarebytes po 1 minucie już wykrył 3 zagrożenia skanując windowsa. To nie mój komputer, więc nie miał kto o niego dbać Skanuje dalej. Podczas skanowania proces bezczynnościowy obejmuje 0-20 CPU, SYSTEM 50-60, MBAM [od malwares] 30, services.exe 0-15. Wykryto parę zagrożeń podczas skana zawartości ATI. Czyżby sterowniki K.Graficznej? Proces SYSTEM aktualnie skacze od 0-80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 27 Grudnia 2013 #102149 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Pokaż log z ComboFix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor #102150 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Fate, combofixa sobie odpuszczę z góry mówię. Kiedyś napsuł mi trochę w logach, gdzie narobił więcej problemów niż pomógł. Może to była moja wina ale dmucham na zimne. Aktualnie w toku jest pełny skan Malwarebytes, gdzie po 1,5h wykrył 11 zagrożeń. Zobaczymy co będzie po zakończeniu skanu. Podczas skanu Malwarebytes AVAST mnie zaskoczył: http://speedy.sh/bNjsM/co.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 27 Grudnia 2013 #102156 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jeżeli skanowałeś malwarebytes, to radzę ci przeskanować jeszcze raz programem Emsisoft Anti-Malware, a tego pana, który proponował mb wysłać na dodatkowy kurs. To jest najgłupszy program, jaki powstał, po skanowaniu będziesz miał 2 razy więcej syfu. Przeskanuj komputer jakimś MSE, albo pobierz wersję próbną Nortona. Z tego co pamiętam, to combofix umożliwia najpierw podgląd przeskanowanych plików bez potrzeby ich usuwania. Zrób ich kopie na jakimś przenośnym nośniku, usuń i zobacz czy zadziała. Jak coś się popsuje, to zawsze możesz wejść do systemu awaryjnie i wkleić pliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor #102158 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 tekk na chwilę odstawie twoją propozycję. Jak mówiłem proces SYSTEM i services.exe zabierają najwięcej CPU. Czy te wpisy w rejestrze które MBAM wykrył mogą mieć na to wpływ? http://speedy.sh/Az9Sh/semem.bmp Przy okazji co z tego mogę spokojnie usunąć? Może robić skanowanie dysku C przez avasta. Czekam na instrukcje. Mam na myśli oczywiście "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WsysSvc (PUP.Optional.Wsys.A) -> Nie wykonano akcji." Ps. Sprawdzając co jest na tym komputerze za pomocą Dodaj/Usuń jest WinZipper. Przypuszczam, że to jakiś zamiennik do WinRara. Ponoć jest on szkodliwy. Jeżeli usunę go drogą Dodaj/Usuń programy to nic się nie stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 27 Grudnia 2013 #102222 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Większość wirusów znajduje się w plikach tymczasowych. Możesz je spokojnie usunąć (Temp, Temporatory Files). Możesz także usunąć eSafe - program który "zabezpiecza dane" -.-. Pobierz także program OTL oraz AdwCleaner i zamieść log (z OTL) i raport ze skanowania AdwCleanerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor #102257 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Logi z OTL dla ciebie. http://wklej.org/id/1216955/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 27 Grudnia 2013 #102264 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Usuń Winzippera, eSafe i zresetuj komputer. I usunąłbym też na Twoim miejscu Vista Inspirat, bo tak zamula kompa że masakra . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HardeQ Napisano 27 Grudnia 2013 Autor #24380 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Wraz z pozbyciem się problemu nastał kolejny. Po kliknięciu PPM następuje instalacja ATI [stery do karty graficznej] jednak jest ona wadliwa i denerwująca. Wie ktoś jak pozbyć się problemu? Aż strach używać Prawego przycisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi