Skocz do zawartości

<span class="ipsBadge ipsBadge_red">ZAMKNIĘTY</span> Utylizacja plagiaciarzy (NikoS).

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to znowu ja! Ba, znowu z tym samym problemem! :)

Tym razem jednak nie na osobę z rangą grafika, lecz jedynie na "vipa", który już na innym forum niejednokrotnie dokonał plagiatu.

@NikoS - żałosny typek, który bronił gościa w poprzedniej mojej skardze, dzisiaj przeglądając jego galerię natknąłem się na takie coś (od razu podkreślam, że mimo, że było to w sierpniu - kara się należy, zwłaszcza, że on nadal na tej sieci funkcjonuję):

v2r0rj.jpg

Nie ukrywam, że widząc takie zero, które kradnie czyjąś ciężką pracę krew mnie zalewa.

Oto link do oryginalnej, mojej sygnatury: http://wolley33.deviantart.com/art/Sprite-Sign-473033392

Na mojej poprzedniej sieci udostępniłem plik .PSD do tejże pracy, podkreślając, że zabraniam kopiowania warstw i przywłaszczania sobie czegokolwiek, miało to służyć tylko w celach edukacyjnych.

Porównanie jego pracy i mojej:

jr32uK.png - Jego.

sprite_sign_by_wolley33-d7tmqwg.jpg - Moja.

Jak widać nawet ułożenie tła i "kulek" jest identyczne, jedynie zmieniony kolor.

Jeszcze mały bonusik, jego praca, którą wysłał na pewien konkurs (pierwsza) i moja praca, do której również udostępniłem .PSD (druga):

x7Fh8p.png

halo_signature_by_wolley33-d7ti7as.jpg

Tu jednak tak perfidnie nic nie zerżnął, aczkolwiek z konkursu zostałby momentalnie zdyswkalifikowany :). Teraz już wiemy czemu bronił poprzedniego plagiaciarza, swój do swego ciąnie, trochę żal mi ludzi takich jak on.

Proszę usunąć ten plagiat, ukarać go w postaci warnów bądź zamknąć galerię, byleby złodziej miał nauczkę, dziękuję :).

Powiem tak. Na forum graffika dużo czasu spędziłem ucząc się i czytając, czy robiąc prace z tutków - robiłem zgodnie z nimi i później wrzucałem do mojej galerii do oceny. Nabrałem dzięki temu wprawy i umiejętności praktycznych. Rozumiem Twoje niezadowolenie w związku z tym, że ktoś bierze Twoją pracę i używa jej.

Ale na miłość boską! To jest internet. Tutaj się za przeproszeniem, zazwyczaj leje na prawa autorskie. Wklepiesz hasło w google, kopiujesz, masz. W ten sposób nawet użycie stockowego zdjęcia można nazwać plagiatem i się czepiać o każdą warstwę, w każdej sygnaturze.

Fakt, wszystko się zgadza. Widać trochę tylko kosmetycznych zmian, widać, że to przerobiona Twoja praca. I masz jak najbardziej rację co do zaistniałej sytuacji.

Powiem tak. Na forum graffika dużo czasu spędziłem ucząc się i czytając, czy robiąc prace z tutków - robiłem zgodnie z nimi i później wrzucałem do mojej galerii do oceny. Nabrałem dzięki temu wprawy i umiejętności praktycznych. Rozumiem Twoje niezadowolenie w związku z tym, że ktoś bierze Twoją pracę i używa jej.

Ale na miłość boską! To jest internet. Tutaj się za przeproszeniem, zazwyczaj leje na prawa autorskie. Wklepiesz hasło w google, kopiujesz, masz. W ten sposób nawet użycie stockowego zdjęcia można nazwać plagiatem i się czepiać o każdą warstwę, w każdej sygnaturze.

Fakt, wszystko się zgadza. Widać trochę tylko kosmetycznych zmian, widać, że to przerobiona Twoja praca. I masz jak najbardziej rację co do zaistniałej sytuacji.

A ja powiem tak. Każdy zaczynał, ja również kiedyś robiłem pracę z tutków, choć rzadko, również wstawiałem je do swoich galerii, ale po pierwsze on nie zrobił tej pracy z tutka, gdybym opublikował tutorial na ów sygnaturę, a tu zobaczyłbym jego WŁASNE wykonanie z dopiskiem "Nowa praca, z tutoriala" to nie byłoby problemu, ale on nadużył mojej dobroci i zrobił coś, co w grafice jest karygodne - plagiat, na każdym forum graficznym za kradzież jest się już do odstrzału, to nie jest jego praca i nie ma prawa jej wstawiać, gdyby zrobił sam od podstaw to powtarzam - nie byłoby problemu.

Po drugie - tak, w internecie w większości się leje na prawa autorskie, ale wyjątkiem jest właśnie grafika i fora o tejże tematyce, tutaj zapewniam Cię, że każdy szanujący się grafik (który ma choć odrobinę szarych komórek) nie zrobi w życiu takiego czegoś, skoro przesiedziałeś dużo czasu na graffice to powinieneś widzieć, że tam nawet jest podpięty temat "Jak nie popełnić plagiatu?", każdy zwraca na to dużą uwagę bo to jest niedopuszczalne.

Po trzecie - To nie jest jego pierwszy plagiat bo znam go z innych for, więc potwierdza to tezę, że złodziej zostanie złodziejem, nie powinien mieć możliwości składania podania na grafika, gdyż skoro zrobił to raz, drugi, trzeci to mimo konsekwencji, które poniósł zrobi to i kolejny raz.

A i zapomniałbym o najważniejszym - napisałeś, że możnaby się czepiać o stocki i obrazki, że to również byłby plagiat. Tu niestety racji nie masz, gdyż wszystkie materiały, które na przykład używam ja lub inny NORMALNY grafik są do tego przeznaczone - wchodzisz na deviantart, wpisujesz hasło "C4D pack" albo coś innego, ściągasz całą paczkę i masz pełne prawa ich używać i prace, które dzięki nim wykonałeś możesz z czystym sumieniem nazywać swoimi, a jeśli wejdziesz w google, wpiszesz sobie "Signature" i weźmiesz jakąś gotową pracę, którą przedstawisz jako swoją no to jest to oczywisty plagiat, tego się po prostu nie robi :v

Wolley okej masz rację i oczywiście broniszswoich wysiłków ale:

- Skąd masz zdjęcie osoby z naruto?

- Skąd masz tło?

Itp.. itd..

To jest też plagiat.. także dlatego że jego praca jest podobna to nie wyzywaj..

Oraz udostępniając plik edycyjny PSD zrzekasz się z praw autorskich także.. 

Plik PSD jest tak jakby plikiem tworzenia a jeśli udostępniasz go, oddajesz komuś swoją pracę. Tak samo masz ze stylami/szablonami stron internetowych gdzie jeśli są udostępnione pliki psd(edycyjne) autor nie docieka praw autorskich ale tylko graficznych, bo pliki pisane w html, php, java czy css/c++ to już inna bajka.

Pozdrawiam,

MaHir

Wolley okej masz rację i oczywiście broniszswoich wysiłków ale:

- Skąd masz zdjęcie osoby z naruto?

- Skąd masz tło?

Itp.. itd..

To jest też plagiat.. także dlatego że jego praca jest podobna to nie wyzywaj..

Oraz udostępniając plik edycyjny PSD zrzekasz się z praw autorskich także.. 

Plik PSD jest tak jakby plikiem tworzenia a jeśli udostępniasz go, oddajesz komuś swoją pracę. Tak samo masz ze stylami/szablonami stron internetowych gdzie jeśli są udostępnione pliki psd(edycyjne) autor nie docieka praw autorskich ale tylko graficznych, bo pliki pisane w html, php, java czy css/c++ to już inna bajka.

Pozdrawiam,

MaHir

Powiedz mi, że to jest prowo?

Po pierwsze - rendery są ogólnodostępne i każdy może ich używać, to nie jest plagiat bo włąśnie po to ludzie je wycinają - żeby ktoś mógł ich użyć.

Po drugie - ja stocki jak i resztę materiałów mam z deviantarta, tam masz również ogólnodostępne paczki materiałów od ludzi, którzy wrzucają je do sieci żeby ktoś mógł pobrać i robić dzięki nimi prace, po to są takie strony.

PO TRZECIE I NAJWAZNIEJSZE - jeśli nie wiesz po kiego się wrzuca plik .PSD to się nie udzielaj, większego głupstwa nie słyszałem - "Wrzucając plik .PSD zrzekasz się praw", skąd masz takie informacje chłopcze? Naprawdę teraz opadła mi szczęka. Plik .PSD wrzuca się po to, żeby ktoś zobaczył jak się poprawnie robi prace, żeby nabrał trochę wiedzy, a nie żeby zmieniać render i przedstawiać ją jako swoją własną. Lol. Poza tym jego praca nie jest podobna - jego praca jest plagiatem, zmienił tylko render i dał swój napis.

hahaha chłopcze? mhm.. xD Widzę że ludzie raz, nie potrafią rozmawiać na poziomie, a dwa to gadają głupoty :) Plik edycyjny jest tylko autora, nie chce mi się googlować :) Także panie "staruszku" najpierw poczytaj prawa autorskie, nie chce mi się szukać konkretnego paragrafu :)

Bawię się grafiką i pamiętaj że najpierw prawa, a potem zabawa "staruszku"

Następny problem który mnie razi to:

2.jpg

Rzeczy mówiące że nie jest to plagiat:

- Rozmiar

- Napis

- Postać

- Kolor tłą

No i dodatkowo kolor "kulek" które mógł znaleźć w formacie .PNG idealnie ustawionych jak twoje :)

Więc czy jest to idealna kopia? Plagiat?

..Nope..

Chciałem Ci przemówić spokojnie ale sam mnie zacząłeś "jeździć" "staruszku"

Dziękuję i jeśli chcesz więcej informacji to priv :)

Pozdrawiam,

MaHir

@@edit:

poprawa wyglądu

hahaha chłopcze? mhm.. xD Widzę że ludzie raz, nie potrafią rozmawiać na poziomie, a dwa to gadają głupoty :) Plik edycyjny jest tylko autora, nie chce mi się googlować :) Także panie "staruszku" najpierw poczytaj prawa autorskie, nie chce mi się szukać konkretnego paragrafu :)

Bawię się grafiką i pamiętaj że najpierw prawa, a potem zabawa "staruszku"

Następny problem który mnie razi to:

2.jpg

Rzeczy mówiące że nie jest to plagiat:

- Rozmiar

- Napis

- Postać

- Kolor tłą

No i dodatkowo kolor "kulek" które mógł znaleźć w formacie .PNG idealnie ustawionych jak twoje :)

Więc czy jest to idealna kopia? Plagiat?

..Nope..

Chciałem Ci przemówić spokojnie ale sam mnie zacząłeś "jeździć" "staruszku"

Dziękuję i jeśli chcesz więcej informacji to priv :)

Pozdrawiam,

MaHir

@@edit:

poprawa wyglądu

Boże, widzisz i nie grzmisz...

Oryginalna wersja jest szersza - on ją przyciął, miał .PSD, więc mógł to zrobić bez problemu. Napis również bez problemu mógł zmienić, tak samo wysokość bo tekstura z tła i "kulki" nie kończą się na wymiarach mojej pracy, tło pewnie ma grubo ponad 1000x1000px, więc wystarczy przenieść na nowy plik o większym rozmiarze, render bez problemu można zmienić, a kolor tła jest taki sam, on po prostu usunął warstwę ze światłem z mojej wersji, ale jeśli na siłe chcesz udawać głupiego to proszę bardzo, pokażę to obrazkami bo czytac jak widać nie potrafisz:

jr32uK.png

nf635_1.jpg

tm524_2.jpg

Widzisz już czy nadal ilość szarych komórek Ci na to nie pozwala?

A te "kulki" to jest tekstura, cała CZARNA, kolor niebieski i czerwony to jest osobna warstwa, którą zrobiłem SAM.

Więc czy jest to idealna kopia? Nie. Plagiat? Jak najbardziej.

Jeśli twierdzisz, że "bawisz się grafiką" i myślisz, że to nie jest plagiat bo tam jest inny render, wiedząc, że ma .PSD to jesteś albo trollem albo idiotą, innej opcji nie ma.

Odpisuję ostatni raz by nie tworzyć spamu..

Jeśli jesteś takim "grafikiem" to powinieneś wiedzieć że płaszcząc warstwy "światła" i tła wyjdzie Ci inne tło :) 

A powód drugi to panie z "dużą ilością komórek" masz dowody że to twoja praca?  :ooo: Ups.. oddałeś .psd a więc on też może oskarżyć Ciebie o plagiat  :clapping:

Dziękuję i do widzenia :)

Dowody? Proszę bardzo: http://scr.hu/333c/rkxv4 (6 sierpnia)

A tu drugi: http://wolley33.deviantart.com/art/Sprite-Sign-473033392 (Submited on August 4, 2014, zjedź niżej i na prawo).

Płaszcząc warstwy światła i tła? O czym Ty kurwa bredzisz? Czego w zdaniu "USUNĄŁ warstwę ze światłem." nie rozumiesz?

Dziękuję i do widzenia :).

nie mam zamiaru czytac wszystkiego co tutaj napisaliscie a po prostu powiem jak jest.

jedne co wzialem z twojej pacy, to te bubbles i do pracy z naruto jeszcze tych swiatelek, to wszystko :)

poza tym sam udostepniles psd tych 2 prac i pare innych, wiec nie wiem po co ta spina w moja strone

tyle w temacie, pozdro

nie mam zamiaru czytac wszystkiego co tutaj napisaliscie a po prostu powiem jak jest.

jedne co wzialem z twojej pacy, to te bubbles i do pracy z naruto jeszcze tych swiatelek, to wszystko :)

poza tym sam udostepniles psd tych 2 prac i pare innych, wiec nie wiem po co ta spina w moja strone

tyle w temacie, pozdro

Wziąłeś wszystko poza renderem i napisem, nie zmieniłeś nawet ułożenia "bubblesów" (to nie są bubblesy), a napisalem wyraźnie, że zabraniam kopiowania warstw i przywłaszczania sobie pracy, ale złodziej zostanie złodziejem bo to nie pierwszy Twój rip. Udostępnia się .PSD po to żeby ktoś zobaczył jak coś zrobić, a nie żeby dać mu gotową pracę żeby sobie zamienił render, napis i wyjebał parę warstw, jak śmiesz w ogóle na każdym kroku nazywać siebie grafikiem? Beka :v

placzesz bo uzylem twoich kulek xD

lekka beka mi sie wlaczyla ale to nic, wyslalbym ci psd tej pracy z naruto ale juz od paru miesiecy nie mam

tak jak mowie, uzylem tylko tych kuleczek, tla i tych "swiatelek"

"a napisalem wyraźnie, że zabraniam kopiowania warstw i przywłaszczania sobie pracy" - nigdzie takiego czegos nie napisales czyli zaprzeczasz sam sobie, wyjdz stad ziomek, taka moja rada

maly dodatek - kolega dostal bana na sop**cy za:

azpCG7.png

teraz to juz naprawde tyle w temacie, pis jol

placzesz bo uzylem twoich kulek xD

lekka beka mi sie wlaczyla ale to nic, wyslalbym ci psd tej pracy z naruto ale juz od paru miesiecy nie mam

tak jak mowie, uzylem tylko tych kuleczek, tla i tych "swiatelek"

"a napisalem wyraźnie, że zabraniam kopiowania warstw i przywłaszczania sobie pracy" - nigdzie takiego czegos nie napisales czyli zaprzeczasz sam sobie, wyjdz stad ziomek, taka moja rada

maly dodatek - kolega dostal bana na sop**cy za:

azpCG7.png

teraz to juz naprawde tyle w temacie, pis jol

W każdej paczce .PSD, którą publikuję gdziekolwiek wstawiam taką dużą grafikę z podglądem prac znajdujących się w niej i z dopiskiem "DON'T RIP" lub "Zabraniam kopiowania warstw i przywłaszczania sobie prac. Służyć ma to wyłącznie w celach edukacyjnych", skleroza złodzieju? Haha.

Płacze bo takie złodziejskie zera jak ty myslą, że pójdą na inne forum i zrobią ludzi w konia dając cudze prace bo sami nie potrafią zrobić nawet światła, to jest dopiero beka.

PS: Co ma ban na SopliCy do twojego złodziejstwa? xD

Złodziej zostanie złodziejem, pis joł.

• 11 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...