Gość Guest Napisano 2 Kwietnia 2014 #138438 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 :hi: Jak sama nazwa mówi będziemy tu wpisywać swoje zdolności związane z gotowaniem Może wyjaśnię o co dokładniej chodzi Na początku piszemy nazwę dania, które chcemy pokazać Następnie piszemy, składniki które będą potrzebne do wykonania go Kolejny krok to sposób przygotowania (nie musi być, ale mile widziany) Ostatni krok to pochwalenie się gotowym daniem poprzez wykonanie zdjęcia A zapomniał bym - SMACZNEGO 1. Obiad składający się z 3elementów - Klopsy mielone 2. Składniki do przygotowania: 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka mleko (lub woda) do namoczenia bułki sól i pieprz (czosnek, papryka) bułka tarta (do obtaczania kotletów) oliwa z oliwek (może być zamiennik olej/margaryna) 3. Sposób przygotowania: - wyciągamy mielone z pojemnika i przekładamy do miski, - obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę, aby następnie dodać ją do mięsa - bierzemy dwa jajka i dodajemy je do naszego mielonego - bułkę należy zamoczyć w wodzie/mleku garnuszku/misce aby była bardzo delikatna - dodajemy szczyptę soli oraz pieprzy do mięsa (wg uznania, jak to lubi) - gdy bułka już nasiąknie wodą/mlekiem należy wycisnąć z niej daną ciecz po czym dodajemy ja do mięska - wszystkie składniki mieszamy dokładnie aby powstała jednolita masa mięsna (dla odważnych można kosztować czy dana masa jest odpowiednio przyprawiona) - gdy już mamy uformowaną masę mięsną można bezproblemowo wysypać bułkę tartą na talerz/papier do pieczenia - otrzymaną wcześniej masę mięsną formujemy w nasze Pupleciki po czym obtaczamy je w bułce tartej i układamy na talerzu - na patelnię wlewamy oliwy z oliwek/oleju/margaryny i pieczemy pulpety (min 2min na każdą stronę aby mięso w środku nie było surowe) [attachment=o135][attachment=o135] SMACZNEGO ŻYCZĘ ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 2 Kwietnia 2014 #138568 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 [align=center]Nr. 2: Omlet by Freezeout [/align] [align=center] [/align] [align=center]Dowiecie się jak przygotować zajebistego omleta według mojego przepisu .[/align] [align=center] [/align] [align=center]Potrzebne składniki:[/align] [align=center] [/align] [align=center]-szklanka mąki,[/align] [align=center]-szklanka mleka,[/align] [align=center]-szczypta soli,[/align] [align=center]-dwa świeże jajka,[/align] [align=center]-dwie łyżki oleju,[/align] [align=center]-opcjonalnie cukier.[/align] [align=center] [/align] [align=center]Przygotowanie:[/align] [align=center] [/align] [align=center]1. Do miski wrzucamy szklankę mąki i mleka oraz sól. Mieszamy je. Następnie oddzielamy jajka (białko od żółtek), białko przelewamy do osobnego naczynia, a żółtka wrzucamy do pierwszej miski.[/align] [align=center] [/align] [align=center]2. Białko ubijamy na sztywną pianę, a mąkę, mleko, sól i żółtka mieszamy.[/align] [align=center] [/align] [align=center]3. Dodajemy ubite wcześniej białka i ewentualnie łyżkę cukru, jeśli chcemy omlet na słodko. Po wymieszaniu powinna powstać jednolita masa.[/align] [align=center] [/align] [align=center]4. Wlewamy olej na rozgrzewaną od 5 minut patelnię (średni ogień) i czekamy 3 minuty, aż olej zwiększy swoją temperaturę.[/align] [align=center] [/align] [align=center]5. Wlewamy masę na patelnię i smażymy około 3-4 minuty z każdej strony.[/align] [align=center] [/align] [align=center]6. Podajemy z ulubionymi skladnikami, smacznego .[/align] [align=center] [/align] [align=center] [/align] [align=center]Swojego zdjęcia nie wstawię, bo omlet mi się roz*ebał podczas przerzucania na drugą stronę (bywa), ale macie takie, wygląda identycznie .[/align] [align=center] [/align] [align=center][/align] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#RELOP Napisano 2 Kwietnia 2014 #138573 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 [align=center] NR 3 : Tost by ReloP[/align] [align=center] [/align] [align=center]Dzisiaj Wam pokażę jak zrobić tosta.[/align] [align=center] [/align] [align=center]Potrzebne składniki:[/align] [align=center]-2 kromki chleba(dosyć duże)[/align] [align=center]-5-6 plasterków sera(nie wędzony, najlepiej Gouda)[/align] [align=center]-2 plasterki szynki lub salami[/align] [align=center]-2 kawałki pomidora(bez tego "soku" w środku)[/align] [align=center]-pół pieczarki pociętej w paski[/align] [align=center]-Zioła prowansalskie[/align] [align=center]- No i oczywiście trzeba mieć opiekacz [/align] [align=center] [/align] 1.Włączamy opiekacz 5 min przed wsadzeniem tosta. 2.Wkładamy składniki w kolejności takiej jak podane wyżej. 3.Po odczekaniu 10 min(muszą się pieczarki dobrze wydusić) wyciągamy tost na talerzyk. 4.Jemy. 5.Smacznego Macie fotkę z neta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 2 Kwietnia 2014 #138656 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 NR 4 łatki z mlekiem BY Ja Potrzebne bedą: -Płatki -Mleko -Miska -Łyżka ( chyba ze ktoś woli to widelec) SPosób przygotowania Nalewamy mleko do miski i zaraz po mleku wsypujemy płatki wsadzamy to mikrowalólwki na ok. 3 min( jesli ktos nie ma to na ogien) Czekamy az sie mleko ogrzeje i jemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 3 Kwietnia 2014 #138817 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 bloody, czemu to mleko jest zielone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 3 Kwietnia 2014 #138819 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 No właśnie. Czemu ono jest zielone ? 0_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 3 Kwietnia 2014 #138820 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Bo to mleko z biedronki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sy[K]uS Napisano 3 Kwietnia 2014 #138997 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Szkoda że wrzucacie przepisy z neta i zdjęcia tez... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 3 Kwietnia 2014 #139004 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Szkoda że wrzucacie przepisy z neta i zdjęcia tez... No nie każdy tak robi (; Następnym razem mogę Ci datę oraz napis jakiś wykonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 4 Kwietnia 2014 #139053 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Szkoda że wrzucacie przepisy z neta i zdjęcia tez... Ja wrzuciłem własny przepis ^^, ale zdjęcia nie, powód podałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 4 Kwietnia 2014 #139113 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 ja rowniez swoj przepis a zdjecie z internetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teez. Napisano 5 Kwietnia 2014 #139672 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Dzisiaj robiłem pizzę dlatego napisze wam sprawdzony przepis na pizze. Przepis mój nie wzięty z yt : "Jak zrobic pizze" Potrzebne składniki : 4,5 szkl. mąki, żadne typy tutaj nie mają większego znaczenia. Ja użyłem pszennej ( z biedronki ) 1 jajo 100g drożdży świeżych ( około połowa opakowania ) 1/2 lyzeczki soli 1,5 szkl. ( tej samej co do mąki ) ciepłej wody (koniecznie ciepłej)* Jak przyżądzić : Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Może to chwile potrwać 5-8 min. Następnie ciasto delikatnie polewamy letnią wodą izostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 30 min. Za ten czas przyżądzimy sos pomidorowy do naszej pizzy. Potrzebne składniki na sos : 2 koncentraty pomidorowe oraz jakieś zioła (bez skojarzeń : oregano, pieprz, przyprawy grilowe, listki bazyli itp. Na prawdę możemy wrzucić tam wszystkie przyprawy jakie lubimy) oczywiście wszystko miksujemy jeżeli nasz składniki są duże np. listki . Po wyrośnięciu pizzy posypujemy ją mąką, oraz blat i zaczynamy formować ciasto. Gdy juz uformujemy ciasto wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celcjusza. pizze pozostawiamy na około 20-30 min. w piekarniku, gdy nasza pizza sie upiecze wyjmujemy ją i kładziemy sos pomidorowy, wcześniej przez nas przygotowany. Następnie układamy składniki w moim przypadku : szynka, kukurydza, pieczarki, kurczaczek, ser/mocarella serowa. Wkładamy pizzę ponownie do piekarnika wraz ze składnikami i czekamy około 5 min. aż ser się rozpuści. Smacznego! Foto spróbuje załączyć, ale tylko chyba 1 kawała bo nic nie zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 5 Kwietnia 2014 #139724 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Normalnie sami kucarze:-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 5 Kwietnia 2014 #139725 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Kucharze* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeQ Napisano 6 Kwietnia 2014 #139755 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jak ktoś lubi zabawę w kuchni polecam zobaczyć ten kanał na YT https://www.youtube.com/channel/UCkxE2o_0oYHRtXNAKoV2JoA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teez. Napisano 6 Kwietnia 2014 #139803 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 paei100 bierze przepisy z neta i pokazuje jak zrobic. Nic wielkiego ale muszę przyznać że jest spoko i nie jeden przepis od niego wziąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 6 Kwietnia 2014 #139836 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 To ja Wam dam przepis na domowy smalec. Żarłbym go bez przerwy https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Y1QDuyYoOxM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 6 Kwietnia 2014 #139843 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Haha:-D Consec;) miammiam:-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 6 Kwietnia 2014 #139854 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 [align=center]NR 7: Pizza by freezeout[/align] [align=center] [/align] [align=center]Pokażę wam jak przygotować pizzę według mojego przepisu.[/align] [align=center] [/align] [align=center]Składniki:[/align] [align=center] [/align] [align=center]-pół kilograma (500 gram) mąki pszennej najlepiej typu 450,[/align] [align=center]-30 gram drożdży świeżych lub 10g suchych,[/align] [align=center]-szklanka ciepłej wody,[/align] [align=center]-łyżeczka oleju,[/align] [align=center]-duża szczypta soli,[/align] [align=center]-kasza manna lub bułka tarta.[/align] [align=center] [/align] [align=center]Przygotowanie:[/align] [align=center] [/align] [align=center]1. Drożdże wrzucamy do szklanki, a następnie wlewamy do nich odrobinę wody (jakieś 1/8 szklanki) oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy.[/align] [align=center] [/align] [align=center]2. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dodajemy do niej łyżeczkę oleju oraz wcześniej przygotowane drożdże. Na koniec wlewamy resztę wody.[/align] [align=center] [/align] [align=center]3. Zagniatamy ciasto przez około 15-20 minut i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto można polać letnią wodą żeby nie stwardniało.[/align] [align=center] [/align] [align=center]4. Po wyrośnięciu ciasto posypujemy bułką tartą lub kaszą manna. Im grubsze ciasto, tym więcej dodajemy bułki tartej lub kaszy.[/align] [align=center] [/align] [align=center]5. Wałkujemy ciasto, w moim przypadku pizza będzie prostokątna, bo nie wiem na czym ją upiec żeby byla okrągła.[/align] [align=center] [/align] [align=center]6. Na pizzę kładziemy ulubione składniki i przyprawy. W moim przypadku (w kolejności od dołu) są to: sos pomidorowy, ser, cebula, kurczak, pomidory, szynka, pieczarki, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, zioła prowinsalskie.[/align] [align=center] [/align] [align=center]7. Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 210*C piekarniku najlepiej na samym dole przez około 8-12 minut.[/align] [align=center] [/align] [align=center]Smacznego . Zdjecie wieczorem dodam, bo będę ją robił.[/align] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sy[K]uS Napisano 6 Kwietnia 2014 #139867 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 sam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 6 Kwietnia 2014 #139870 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teez. Napisano 6 Kwietnia 2014 #139928 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jak robisz sos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionteczekessa Napisano 6 Kwietnia 2014 #139932 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 miksuej pomidory, dodaje zioła, przyprawy i gotuję przez 15 minut powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Guest Napisano 6 Kwietnia 2014 #140079 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 No to czekamy z niecierpliwością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#RELOP Napisano 8 Kwietnia 2014 #140597 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Zdjęcie dodam wieczorem Co z tym zdjęciem? MIało być 2 dni temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi