Skocz do zawartości
Gość

GOTOWANIE

Rekomendowane odpowiedzi

NR 8: Bigos wielkanocny :D.

 

 

 

Składniki:

 

 

 

1,5 kg kiszonej kapusty

2 cebule, drobno posiekane

2 łyżki oleju

1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki

250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę

250 g cielęciny, pokrojonej w kostkę

100 g boczku, pokrojonego w kostkę

150 ml czerwonego wina

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 garści suszonych grzybów

1/2 garści suszonych śliwek

2 liście laurowe

3 ziarnka ziela angielskiego

1 łyżka kminku

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

 

Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut). W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić. Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano. W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.

Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.

 

33127727227617605709.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


3 Bit, czyli najłatwiejsze ciasto bez pieczenia :)

 

 

 

Potrzebne będą:

 

- herbatniki

 

- mleko skondensowane słodzone

 

- krem karpatka

 

- bita śmietana.

 

 

1. Rozłożyć herbatniki na blaszce, czy innej prostokątnej tacy.

 

2. Mleko skondensowane słodzone gotować 1,5h całe zanurzone w wodzie.

 

3. Rozsmarować karmel na hebratnikach.

 

4. Położyć kolejną warstwę herbatników.

 

5. Rozsmarować krem karpatka (polecam Krem karpatka w 5 minut :D ).

 

6. Położyć ostatnią już warstwę herbatników.

 

7. Nałożyć warstwę bitej śmietany (zazwyczaj robię z 800ml).

 

8. Można posypać czekoladą lub kolorową posypką.

 

 

 

Łapcie zdjęcie mojego dzieła świątecznego :D

 

[attachment=o153]

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


NR 10: kruche PIEROGI :D

 

 

 

Nadzienie:

3 filety z udek kurczaka

2 szklanki bulionu z kury

1 cebula

3 ząbki czosnku

pół szklanki rodzynek sułtańskich

pół szklanki zielonych oliwek

3 łyżeczki sproszkowanego kminku

2 liście laurowe

roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Ciasto:

1 kg mąki tortowej

1 łyżeczka soli

250 g masła

1.5 szklanki wody

 

Przygotowanie:

 

Nadzienie: Przyrządzony wcześniej bulion wlewam do garnka, dodaję liść laurowy i doprowadzam do wrzenia. Udka z kurczaka myję dokładnie, suszę i dodaję do bulionu. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do wystygnięcia. Odlewam szklankę wywaru, gdyż nie będzie mi już potrzebna. Kurczaka kroję w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek. Dodaję kminek i podgrzewam aż czuć będzie piękny aromat zioła. Dodaję rodzynki oraz bulion (1 szklanka) i doprowadzam do wrzenia. Następnie obniżam temperaturę do minimalnej i podgrzewam na wolnym ogniu jeszcze przez około 15-20 minut (aż bulion całkowicie odparuje). Dodaję pokrojone oliwki i kurczaka. Ciasto: Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, dodaję rozpuszczone masło oraz wodę. Dłonią delikatnie mieszam składniki, a na końcu tworzę kulę. Zawijam ją w folię spożywczą i odstawiam na około godzinę, by ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po upłynięciu godziny kulę dzielę na pół. Jedną część pozostawiam z folii, by ciasto nie wyschło. Drugą część wałkuję tak,by placek miał ok. 2 mm grubości. Przykrywam folią i ponownie zostawiam na 15 minut. Nagrzewam piekarnik do 200°C (termoobieg) moja kuchenka całkiem dobrze grzeje więc warto sprawdzać empanadas co jakiś czas. Z ciasta wykrawam krążki o średnicy ok.10 cm (robię to nakrętką od dużej nutelli :D) Na krążki nakładam nadzienie, tak, by nie było go zbyt dużo (empanadas mogą się rozpaść) i składam pierożka, dociskając palcem a następnie robiąc wzorki widelcem. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam empanadas i smaruję roztrzepanym jajkiem, by miały piękny złocisty kolor. Wstawiam do piekarnika na ok. 25 minut obserwując co jakiś czas postępy w pieczeniu ;) pierogi podaję z dipem (jogurt naturalny i czosnek).

 

999aa12f747942c7b7966387593a7fbe.jpg

 

A wieczorem kolejna pizza ode mnie ;d.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jakoś cicho się tutaj zrobiło i pora to zmienić :)

 

 

 

Śmietankowy przysmak!

 

Przepis wzięłam z opakowania MOKATE Cappuccino o smaku śmietankowym, które jest jednym ze składników kremu :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...